Preskoči na glavno vsebino

Meškova priznanja ZNP 2016: Pahor, Brecelj in Areh

Častno meškovo priznanje za življenjsko delo je letos dobil akademik Boris Pahor (103). Za posebne dosežke pa sta priznanji dobila dr. Valentin Areh in Martin Brecelj. 
Združenje novinarjev in publicistov vsako leto podeljuje Častna priznanja Boruta Meška, s katerimi skuša opozoriti na dosežke publicistov in novinarjev, ki so neupravičeno prezrti in neopaženi. 
Podelitev je bil v dveh delih, saj smo Borisu Pahorju hoteli prihraniti pot v Ljubljano. Zato smo mu priznanje izročili doma v Kontovelu pri Trstu, kjer okreva po operaciji.
Boris Pahor prejema Meškovo priznanje iz rok
Urške Makovec in Tina Mamića. Foto: Erika Jazbar
"V Sloveniji se o reviji Zaliv še danes veliko ne ve. Celo Wikipedija ugotavlja, da se »delež revije za razvoj slovenske demokracije premalo omenja«. Boris Pahor ni le izjemen pisatelj in mislec, ampak eden od ustvarjalcev demokratične in samostojne Slovenije. Glasnik medijske svobode," stoji v utemeljitvi priznanja. 
Priznanje sta mu izročila predsednica Upravnega odbora Častnega priznanja Boruta Meška Urška Makovec in predsednik ZNP Tino Mamić. Prisotna je bila tudi ekipa slovenskega programa RAI z novinarko Eriko Jazbar. Poročilo o dogodku je objavljeno na internetu v zamejskem slovenskem TV dnevniku: KLIK
Boris Pahor je bil priznanja vesel in se je zanj zahvalil. Izrazil je upanje, da bi prizadevanja ZNP obrodila sadove, hkrati pa je skeptičen zaradi medijsko političnih razmer v Sloveniji. Dejal je, da je ZNP na pravi poti. Poudaril je, da je ZNP mlajša organizacija, ki si prizadeva za resnico in pravico, kar bi moral biti cilj vseh mladih. Na srce pa je vsem položil, naj nikoli ne pozabimo na svoj jezik in svoj narod, saj bi sicer svet postal ena sama puščoba.
Boris Pahor z Meškovim priznanjem. Utemeljitev: KLIK
 Foto: Erika Jazbar
Sledila je uradna slovesnost v Ljubljani, ko sta častni priznanji dobila še Martin Brecelj in dr. Valentin Areh. Brecelj kot avtor odmevne knjige Anatomija političnega zločina za pomemben prispevek pri razkrivanju slovenske polpretekle zgodovine. Areh pa kot avtor odmevnega dokumentarnega filma o zgodovini jugoslovanske ljudske armade (JLA) za izstopajoče dosežke na področju dokumentarnega filma.
Na slovesnosti je predsednik ZNP Tino Mamić dejal:
"Spoštovane dame, spoštovani gospodje,
Prireditev smo začeli s himno v izvedbi, ki jo že leta in leta predlaga Boris Pahor. Pravi namreč, da moramo zaradi Prešernevega sporočila in lastne narodne identitete v himno svoje države umestiti tudi svojo državo. Čeprav se to zdi logično pa naša družba nima posluha za to. Na tem mestu smo Vam dolžni opravičilo, saj smo v vabilu za prireditev napisali, da bo tu gostoval pevski zbor Vinko Vodopivec. A se je zapletlo, ko se nismo mogli dogovoriti, da bi zapeli obe kitici himne. Najprej niso hoteli, potem pa so pojasnili, da ne znajo druge kitice.
Slovesna razglasitev in podelitev priznanj v Ljubljani.
Fotografija iz članka o slovesnosti v Demokraciji: KLIK
O dogodku so malce nenavadno poročali tudi v Odmevih
na nacionalni RTVS: KLIK
Problem je seveda globlji. Eden od glavnih vzrokov pa se skriva v medijih. Namesto, da bi mediji poročali o politiki, skušajo nekateri mediji politiko ustvarjati. Ne le v Sloveniji, kakopak. A vendar je medijska svoboda v Sloveniji bistveno bolj okrnjena kot v katerikoli državi EU. Podatek je zaskrbljujoč. A vendar o tem dominantni slovenski mediji ne poročajo. 
V takem prostoru so zato medijski glasovi svobode in demokracije še toliko bolj pomembni. Zato je pomembno obujati spomin na Boruta Meška, ki je za medijsko svobodo povsem izgorel. Pomagati moramo sodobnim meškom, ki jih je vsako leto več. 
Politiki in uredniki na svobodnomisleče novinarje ne pristiskajo samo z mobingom. Kazni za izražanje svobodne misli so hujše. Ljudi mečejo na cesto, pa čeprav gre za najbolj brane novinarje. Fotograf, ki je razkrinkal poilitično ozadje predsednice vlade, je izgubil zaslužek in je moral s trebuhom za kruhom v svet. Doma pa mu sodijo in mu grozijo celo s pogojnim zaporom. Ne, to ni zgodba kakega slovenskega izseljenstva s konca 19. stoletja. To se dogaja danes, leta 2017, v demokratični in svobodni Sloveniji fotografu Janiju Božiču. 
Pahor je vodstvu ZNP položil na srce,
naj si prizadevajo za slovenstvo in slovenski jezik.
Ali bo prihodnost boljša ali ne, si težko odgovorimo. Glede na družbene in demografske spremembe dežele pod Triglavom nimamo velikega upanja. A to pravzaprav niti ni važno. Človek mora narediti, kar mu narekuje vest, ne pa strahovi sodobnega sveta. Tako kot pravi naš veliki poet, goriški slavček: 
Dolžan ni samo kar veleva mu stan,
kar more, to mož je storiti dolžan!
Na delo tedaj, ker resnobni so dnovi,
a delo in trud ti nebo blagoslovi!"


Komentarji

  1. Ko bi bilo lahko takih Slovencev več - kot otroku mi je BP ostal v spominu ko je v svojem Fiatu 850 vozil podarjene slovenske knjige v tržaško učiteljišče.Z mojim očetom sta se dobro razumela, iz njegove knjižnice je le malo knjig romalo na smetišče.
    Milan V. Smolej
    Suvikuja4B
    02120 Espoo
    Finska

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Sprejeti bodo samo komentarji brez žalitev in s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov